Dierenleed Azie 
Nooit meer madammen met een hondjas in Europa
Dierenleed Azië, de kleine vrijwilligers-vereniging uit de Kempen, ziet haar jarenlange verbeten strijd voor een verbod op honden- en kattenbont in Europa eindelijk bekroond. Een levend bewijs hoe over-tuiging en vastberadenheid kan bijdragen tot een betere wereld.

Dierenleed Azië voert al vele jaren strijd voor het welzijn van honden en katten in de Aziatische landen. In tegenstelling tot de westerse landen waar honden en katten populaire huisdieren zijn, worden ze in vele Aziatische landen beschouwd als een bron van voedsel en inkomen. Om een bloeiende handel van honden- en kattenbont in stand te houden, worden deze dieren vaak op een gruwelijke manier afgeslacht. Honden- en kattenbont vindt zijn weg naar Europa en ook in Belgi werden de afgelopen jaren met de regelmaat van een klok speelgoed, dekens, mantels, e.d. aangetroffen, gemaakt van honden- en kattenbont. Sinds 1999 bond Dierenleed Azië (letterlijk) de kat de bel aan met de Europarlementairen Stevensson en Maes.

Er kwam een eerste persvoorstelling in Straatsburg in 2001 waar Tanja Dexters in naam van Dierenleed Azië het vreselijke lot van de dieren daar ter sprake bracht.

In 2004 won Dierenleed Azië de eerste veldslag toen in het Europese parlement een meerderheid werd gehaald om een wetsvoorstel te maken voor een totaal invoerverbod van honden en kattenbont. Op zich al een zeldzaam feit dat er via een dergelijk voorstel een initiatief aan de Europese Commissie wordt gevraagd.

Vele verenigingen hebben Dierenleed Azië gesteund waaronder Bite Back, Bont voor Dieren, APMA en tal van andere verenigingen. Samen met duizenden fans werden niet minder dan 93.000 handtekeningen verzameld voor België alleen. Onze computer stond rood gloeiend.

In december 2003 volgde een nieuwe pers-conferentie te Brussel met de Europarlementairen samen met Dierenleed Azië. Deze keer met de bijna 100.000 handtekeningen die niet langer konden genegeerd worden door de politiek.

Gilles De Bilde en Phaedra Hoste voerden het woord en verklaarden diep geschokt te zijn door de wrede handel in honden en kattenbont. Daniel Desmet deed de nodige toelichting. Via het intensieve lobbywerk van Dierenleed Azië kwam er steun vanuit heel de wereld : Heather Mills (ex-Beatle vrouw) verklaarde de actie te steunen.

Paul McCarthney deed zelfs een oproep voor een boycot van de Chinese producten. Het rijtje bekende mensen die de actie steunden werd alsmaar langer : Brian Adams, Pink, Lulu, Joanna Lumley en Stephen Barlow,Tony Bennett, George en Judy Martin, Sir Peter en Lady Blake, Robbie en Flo McIntosh, Steve Buscemi en Jo Andres George Michael, Brian Clarke, Steve Miller, Phil Collins, Adrian en Celia Mitchell, Geoff Emerick, Eddie Murphy, Robin Gibb, Paul Newman, Dave Gilmore, Stella Parsons en friends, Eddy en Anne Grant, Elizabeth Quinn, Jools Holland Nitin Sawhney, Chrissie Hynde, Victor Spinetti, Elton John, Sarah Starkey en friends, Carla Lane, Tracey Ullman, Twiggy en Leigh Lawson, Margo Wickens, Jeff Beck, Brian en Melinda Wilson, . . .

Dierenleed Azië gaf niet op en bleef nog tal van schrijfacties doen tot op heden, samen met online petities. Op de site van Hearther Mills alleen al hebben 230.169 mensen getekend !

Verleden week is Dierenleed Azië er weer voluit voor gegaan en werden er meer dan 6.400 brieven verstuurd naar allemaal organisaties en leden waar ze mee samen-werken over heel de wereld. Aan de reacties die ze mochten ontvangen kan men vaststellen dat de computer op het Europese parlement weer rood gloeiend stond. Dierenleed Azië hoopt dat al die dierenorganisaties en hun sympathisanten die al die jaren zo'n verbeten en volgehouden strijd hebben gevoerd, belangloos en enkel uit liefde voor de dieren, nu eindelijk krijgen waar ze al die jaren voor hebben gevochten. Dierenleed Azië dankt iedereen die hieraan heeft meegewerkt omdat wij in België hun hulp hard nodig hadden om voorgoed honden- en kattenbont te weren uit Europa en vooral Struan Stevensson die het nooit heeft opgegeven.