Dierenleed Azie 
Galberen
We hebben voor het eerst in 2005 het gruwelijk verhaal van de Galberen uit de krant vernomen.
Dat bleef maar spoken in ons hoofd. We hebben toen contact opgenomen met Animal Asia en zijn dadelijk in actie geschoten met het bekend maken van deze horror en al die mensen opgeroepen om massaal te schrijven naar het Europees parlement ,om steun te vragen voor die beren
In China worden duizenden zwarte beren of kraagberen in erbarmelijke omstandigheden gevangen gehouden in zogenaamde berenboerderijen enkel en alleen voor hun gal. Volgens de Chinese traditie bevat berengal geneeskundige krachten en wordt het gebruikt tegen kwaaltjes zoals hoofdpijn, nierstenen, katers en hoge koorts.

Dit gebruik is al heel oud in China. De beren werden vroeger uit de wildernis gevangen en gedood voor hun galblaas. Maar sinds begin jaren tachtig ontdekten Noord-Koreaanse wetenschappers een manier om de berengal te verkrijgen zonder te hoeven de dieren te doden. De dieren krijgen een katheder ingeplant die loopt tot de galblaas. Zo wordt 24 uur op 24, gemiddeld vijftien jaar aan een stuk, kostbare gal afgetapt.

Een paar jaar later begint China met berenboerderijen, aangemoedigd door de regering, zogenaamd om de wilde beer in stand te houden. Begin negentiger jaren zijn er al 500 berenboerderijen met in totaal meer dan 10.000 beren.
De beren zitten samengeperst in kooien die zo klein zijn dat ze nauwelijks hun oor kunnen krabben, moeten noodgedwongen in hun eigen uitwerpselen blijven liggen en krijgen als gevolg van het implanteren van de katheder ontstekingen die nooit verzorgd worden. En dat jaren lang
Pijn is het enige wat ze kennen en soms wordt het zo erg dat ze hun kop tegen de tralies kapot slaan en zich zodanig verminken dat ze sterven.

Animals Asia Foundation
In 1993 komt Jill Robinson, die in China werkte als adviseur voor het International Fund for Animal Welfare in zo'n berenboerderij en geraakt toevallig in de betonnen kelder waar de beren worden vastgehouden. Zij is geschokt als ze ziet hoe de beren worden behandeld en gehuisvest. Als een van de beren zijn poot naar haar uitstrekt en zij die zomaar vast kan pakken zonder dat haar arm afgerukt wordt, waar de beer eigenlijk het grootste recht toe had, neemt zij het besluit om te strijden voor de vrijlating van al deze beren Zij sticht de Animals Asia Foundation (AAF) en haar doelstelling is de berenboerderijen te sluiten voor de Olympische Spelen in Beijing in 2008.
Zeven jaar wereldwijd campagne voeren leverde wel wat resultaten op maar nog lang niet voldoende. Maar de bal is wel gaan rollen..
Enkele tientallen boerderijen werden gesloten en de beren werden naar gespecialiseerde natuurreservaten overgebracht waar ze een normaal berenleven kunnen leiden.
Juli 2000 ondertekent China Wildlife Conservation Association met de AAF een overeenkomst om 500 beren te bevrijden in de provincie Sichuan en te werken aan het elimineren van alle berenboerderijen.
AAF werkt nu samen met de Chinese overheid om de boerderijen te sluiten. Als er een boerderij gesloten wordt geeft de regering de vergunning aan AAF. De boeren worden gecompenseerd en krijgen ondersteuning bij het zoeken naar ander werk
Robinson heeft een enorme taak te voltooien. Alhoewel de regering heeft beloofd geen nieuwe vergunningen te verstrekken zitten er nog steeds 7.000 beren in de boerderijen.

Alternatief medicijn
AAF werkt ook aan de promotie van een minder duur synthetisch en plantaardig alternatief voor de berengal. Het actieve ingrediënt in berengal is ursodeoxycholic acid (UDCA), maar syntetisch UDCA wordt nu wereldwijd gebruikt, vooral in het westen om galstenen te breken.
UDCA wordt ook getest om meer serieuze problemen te behandelen zoals Parkinson, Huntington en misschien Alzheimer. Een gevolg van dit synthetische UDCA is dat er een overschot ontstaat aan berengal in Azië en dat de gal van de gemartelde beren terecht komt in luxe producten zoals cosmetica en wijn.

Chengdu opvangcentrum
In Chengdu is een groot opvangcentrum voor de beren voorzien. Er zijn er nu zo'n 185 gered. Vaak komen zij daar aan in erbarmelijke conditie. Sommige beren wegen maar de helft van hun normale gewicht. Minstens 30 procent van de in het wild gevangen beren missen een of twee poten. Van sommige beren zijn hun tanden afgezaagd of de tenen van hun poten zodat ze zich niet kunnen weren en makkelijker zijn om te melken.
Zodra ze jn het centrum arriveren neemt hun leven een wending. Ze zijn vaak ernstig uitgedroogd en krijgen water door hun kooi waar ze gulzig van likken, ze krijgen ook honing, fruit en andere zoete zaken. Als ze weer enigszins op peil zijn worden ze door de veeartsen onderzocht op inwendige verwondingen en behandeld. Vaak hebben ze tumoren, verminkte galblazen, hernia's, abcessen of medische instrumenten die bij vorige operaties zijn achtergebleven.

Nadat de beren zijn hersteld, weken of maanden later, start hun nieuwe leven zonder pijn. De beren kunnen niet vrijgelaten worden. Velen missen ledematen en de meesten missen de vaardigheden om in de wildernis te overleven.
Zo'n berenreservaat in stand houden is niet goedkoop, de huidige site kan maximaal 350 beren huisvesten en zal 3 miljoen dollars kosten. Het geld voor de beren moet via sponsors binnenkomen.

Oktober 2005
13 oktober 2005 werd Animals Asia uitgenodigd In het Europese Parlement in Brussel om de start te lanceren van een schriftelijke campagne van de 732 Leden van het Europese Parlement richting China om beren boerderijen in China te stoppen. Ze hebben volledig hun akkoord gegeven om een halt toe te roepen voor deze zinloze mishandeling die jaren duurt.
De viering van de overwinning

meer informatie over AAF: http://www.animalsasia.org/

We hebben alles op alles gezet om een massale mailactie op gang te brengen.
Meer dan 4.500 verenigingen en mensen hebben we aangeschreven om naar de EU- parlementsleden te mailen.
En we waren blij dat er zo veel respons op gekomen is en het resultaat mag er wezen
Dierenleed Azië heeft intensief campagne gevoerd met dit fantastische resultaat

De meerderheid van de Europarlementsleden hebben getekend om het bestaan van de galberenboerderijen in China af te schaffen.We geven toe dat het niet gemakkelijk was. Het is nog maar de 3e maal in dit parlement dat zulke verklaring tegen dierenmishandeling goedgekeurd werd. Het vorige was het verbod op invoer van honden en kattenpels.

Het afschaffen van de berenfarms.
Onze organisatie maakte 2500 EURO over aan Animals Asia om hun fantastisch werk voort te zetten en nog meer beren vrij te krijgen.


Bear farming
Aziatische zwarte beren, ook bekend als kraagberen worden in kleine metalen kooien, vaak niet groter dan hun eigen lichaam, voor soms wel 20 jaar opgesloten.
Volgens officiële cijfers van de Chinese overheid worden er ruim 7000 beren op een fabrieksmatige en onder zeer slechte en pijnlijke omstandigheden gehouden. Iedere dag opnieuw wordt er, via een in de galblaas ingebouwde metalen of perspex katheter, op een zeer pijnlijke manier gal van de beren afgetapt. In sommige gevallen wordt er een methode gebruikt waarbij via een open wond de gal non-stop uit de beer drupt.

Naast China worden er ook in Vietnam ruim 3400 beren gehouden voor hun gal. Dit zijn voornamelijk Aziatische zwarte beren (90%).

De Aziatische zwarte beer (Ursus Selenarctos Thibetanus) staat onder CITES (de Convention on International Trade in Endangered Species) geregistreerd als zijnde een Appendix 1 soort - de meest bedreigde categorie op deze lijst. De stijgende vraag naar gal en andere producten gemaakt van beren en de afname van het habitat van de beren, hebben ervoor gezorgd dat de populatie Aziatische zwarte beren ernstig is afgenomen.

In deze krat zit een levend wezen, welk recht heeft de mens dit te doen ???