Dierenleed Azie 
Alweer schokkend nieuws uit China
Peking 30/10/08

De Overheid treed streng op uit vrees voor weer hondsdolheid

Peking: op de 90.000 honden die leven in de provincie werden er 84.000 gevaccineerd tegen hondsdolheid en 11.500 dieren werden afgemaakt, berichtte een dagelijkse krant die verslag uitbrengt over lokale aangelegenheden.
De plaatselijke overheid heeft boetes uitgevaardigd tegen iedereen die hun dier niet binnen leverde, maar enkelen onder hen hebben geprotesteerd tegen deze maatregel omdat ze deze buiten proportie beschouwen. Bovendien gaat het hier over geïsoleerde zones , waar de honden de veiligheid van de inwoners verzekeren; schreef het dagblad.
Maar de lokale overheid pleitte dat deze maatregel nodig was om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.Na het eerste overlijden dat plaats hadin juli l.l. , werden alle katten en honden in een straal van 5 km in de buurt van de woning van het slachtoffer, afgemaakt. Het aantal overlijdens , te wijten aan hondsdolheid, is toegenomen de laatste jaren in China met meer dan 3000 gerapporteerde gevallenin vergelijking met 2006. Sommigeexperten wijten de toename aan de uitbreiding van honden als huisdier.
De honden dienen meestal als gezelschapsdier of als waakhond op het platteland, maar waren tot voor kort verboden in de steden.
Sommige rassen zijn eveneens erg in trek voor hun vlees in bepaalde zones in het noorden en in het zuiden van het land.


Peking past een oudewet hardhandig toe

De overheid van Peking houdt een grote ruimingsactie onder (huis)honden. Bij huisbezoeken die deze week begonnen zijn, worden alle honden geconfisceerd en vernietigd die; ofwel als 'groot' (hoger dan 35 centimeter ) aangemerkt worden, zoals bijv. een Cocker Spaniel, ofwel op de lijst van 41 rassen staan die geclassificeerd zijn als 'gevaarlijk'. Daarop komen o.a. de Duitse herder, Schotse collie, Sint Bernard en Husky voor, ofwel het quotum overschrijden van één hond per huishouden, ofwel niet geregistreerd staan.
Het aantal honden in Peking wordt geschat op meer dan een miljoen, waarvan ruim de helft geregistreerd staat. De ruiming van 'grote' en 'gevaarlijke' honden in grote gedeelten van de stad, moet binnen een maand afgerond zijn.

Grootschalige vernietiging van honden is niets nieuws in China. In juli van dit jaar werden in een week meer dan 50.000 honden afgemaakt uit angst voor hondsdolheid. De methoden die daarbij gebruikt worden zijn elektrocuteren, wurging en doodknuppelen. Peking gaat met de huidige actie een wet uit 2003 uitvoeren. Naast de ruiming van huishonden treft honden op straat, op hondenmarkten en in dierenwinkels eenzelfde lot.

Als verantwoording voor de plotselinge handhaving van de wet, noemt de overheid de toename van de zwerfhondenpopulatie, hondsdolheid en hondenbeten. Sceptici geven als reden de naderende Olympische Spelen, de ontmoediging van hondenbezit en een reactie op de internationale verontwaardiging over de hondenslachting deze zomer.

Duizenden hondenbezitters in Peking zijn in paniek door de aangekondigde maatregelen. Bij voorgaande acties konden eigenaren kiezen of ze zelf hun hond doodden of dat de politie dat deed. Dat leidde tot schrijnende taferelen waarbij honden voor de ogen van hun baasjes werden doodgeslagen. Pei Su, van ACTAsia for Animals, zegt: "Dit beleid kost duizenden onschuldige honden het leven. Het is aannemelijk dat de maatregelen overgenomen worden in de rest van het land, met nog veel meer honden die op een gruwelijke manier gedood worden, en mensen die hun trouwe huisdier kwijt zijn".

ACTAsia heeft de autoriteiten in Peking richtlijnen en suggesties gestuurd, met het dringende verzoek om een humaan beleid te voeren inzake de hondenpopulatie. Tevens wordt verzocht om de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsraad te volgen, die op grond van diverse studies concludeert dat massale vaccinatie de meest effectieve manier is om hondsdolheid onder controle te krijgen.

Website: Klik Hier


Persbericht 17 augustus 2006, Today online

De Chinezen organiseren opnieuw een massale hondenslachting in Nanjing.
In Shandong, een oostelijke provincie werden al 500.000 honden afgemaakt, een week eerder werden 50.000 honden vermoord in een gehucht in de zuidwestelijke provincie Yunnan. Nu is de Zuidchinese stad Guangzhou aan de beurt.
Schattingen van het aantal mogelijke slachtoffers van deze mensonwaardige wreedheden zijn momenteel niet beschikbaar.

Meer honden zullen worden afgeslacht uit angst voor hondsdolheid
Een campagne die aanzet tot massaslachting van honden in China, te wijten aan angst voor hondsdolheid, is uitgebreid naar een stad in het oosten van het land. Volgens de nationale pers wordt aangezet om alle zwerfhonden uit te moorden. Het openbare veiligheidsbureau van Nanjing heeft deze campagne dinsdag gelanceerd nadat heel wat mensen waren gebeten door honden, zo zegt de " China Daily ". Speciale politie-eenheden zullen worden ingezet om in openbare parken, pleinen en hoofdstraten honden die niet door hun eigenaars vergezeld zijn, gevangen te nemen en te doden, zo meldt het verslag. De campagne komt tot stand nadat meer dan 11.000 inwoners van Nanjing zich tussen januari en juli lieten inenten tegen hondsdolheid. Volgens het rapport waren de meeste mensen gebeten door honden, aldus de lokale overheidsstatistieken. Een onderzoek op een dierenmarkt in de stad, die ongeveer 6 miljoen inwoners telt, toont aan dat de meerderheid van de honden die verkocht worden, niet werden gevaccineerd, zo zegt het verslag. Ambtenaren verklaren dat honden met een licentie (papieren) niet zullen worden gedood. Doch eigenaars die met hun dier openbare plaatsen betreden waar honden niet toegelaten zijn, riskeren boetes tussen 300 (EURO 29,31) en 1000 Yuan (EURO 97,70).

Dierenrechtenactivisten hebben geprotesteerd tegen deze campagne.
Ze erwijten onverantwoordelijke eigenaars het probleem van de zwerfhonden en vinden dat de autoriteiten mensen zouden moeten aanmoedigen de zwerfdieren te adopteren. De plannen van de overheid vorige week tot vernietiging van maar liefst 500.000 honden in de oostelijke provincie Shandong, naar aanleiding van 16 overlijdens ten gevolge van hondsdolheid in de voorbije 8 maanden, haalden het wereldnieuws. Een week eerder werden 50.000 honden vermoord in een gehucht in de zuidwestelijke provincie Yunnan nadat 3 mensen overleden waren aan hondsdolheid.

Verstuur een protest E-mail Klik Hier

Bekijk enkele foto's

WAARSCHUWING:
Als u op onderstaande link klikt, gaat u naar een pagina waar foto's op voorkomen die niet geschikt zijn voor jonge en gevoelige personen !!!

Klik Hier