Dierenleed Azie 
Thaise olifanten van de straat
De Aziatische olifant is een bedreigde diersoort en beschermd door de CITES-conventie. Thaise olifanten zijn echter altijd belangrijke arbeidskrachten geweest, gebruikt in oorlogen, transport en houtkap. De houtkap is sinds 1989 officieel verboden in Thailand, waardoor veel olifanten werkloos zijn geworden. Op drie manieren is er met olifanten nog geld te verdienen: bedelen in steden, illegale houtkap en olifantenkampen met shows en trekkings. De olifanten worden helaas vaak slecht behandeld. Ze zijn vaak overwerkt, worden slecht gevoed, soms gedrogeert, en worden veelal op jonge leeftijd onderworpen aan een barbaarse training om ze onderdanig te maken aan hun eigenaars.


Meest schrijnend is misschien wel de situatie van de straatolifanten. Hoewel de Thaise regering het bedelen van olifanten in de steden een aantal jaar geleden heeft verboden, waardoor hun aantallen tijdelijk terugliepen, groeit het aantal olifanten in steden als Bangkok op dit moment weer explosief. Daarbij valt op dat meer en meer baby-olifanten worden ingezet.

De stichting Bring the Elephant HOME opgericht door Antoinette van de Water (31, Amsterdam) zet zich in voor de met uitsterving bedreigde olifanten van Thailand. Middels publiciteit, voorlichting en financiële steun aan olifantvriendelijke projecten, probeert zij financieel en maatschappelijk draagvlak te creëren om uiteindelijk alle olifanten van straat te krijgen.

Begin dit jaar bracht Antoinette samen met haar olifantenreddingsteam, twee door de stichting vrijgekochte straatolifanten naar het Elephant Nature Park. In dit bijzondere olifantenpark gelegen in de groene jungle ten noorden van Chiang Mai, kunnen de olifanten in alle vrijheid de rest van hun leven slijten. Hier geen dansende, schilderende, of voetballende olifanten en zelf een ritje op de rug van een olifant is er hier niet bij. In plaats daarvan kun je van dichtbij genieten van het natuurlijke gedrag van de olifanten, en dat is buitengewoon fascinerend.

Wilt u dit symphatieke project steunen kijk dan even op de website: Klik Hier hoe u dit kunt doen.

Over Bring the Elephant HOME
Bring the Elephant HOME wil straatolifanten aan een betere toekomst helpen, de problemen van straatolifanten onder de aandacht brengen, laten zien dat er goede alternatieven zijn voor het werk van een olifant; en diervriendelijke olifantenprojecten in Thailand steunen.

Stichting Bring the Elephant HOME ontfermt zich over de mishandelde en overwerkte olifanten. Deze intelligente, gevoelige dieren verdienen beter!
En daarom hebben we deze organisatie gesteund met 2.500 euro

Minister Demotte kent niet alle feiten over de mishandeling van circusolifanten

De wil van circusolifanten wordt altijd met geweld gebroken!

Alleen al de zware mishandeling van babyolifanten zegt genoeg
Olifanten worden zwaar mishandeld voor olifantenwerkkampen en voor circussen. In Thailand, Birma, India en nog in andere landen worden olifantenbaby's al vroeg van hun moeder weggenomen. Ze worden vastgeketend, krijgen geen eten en drinken en gedurende een week lang (dag en nacht) wordt er meedogenloos op hen geramd met stokken en scherpe haken op ieder mogelijk plekje op het lichaam. Net zo lang totdat de wil van de babyolifant gebroken is. Sommige van hen worden knettergek, sommige overlijden zelfs. Westerse circussen halen hun olifanten vaak uit Aziatische landen.
Dit zijn standaardpraktijken bij het trainen van olifanten. Diegenen die overleven worden ingezet voor de houtkap en toeristische attracties. Verder zagen we beelden van circusolifanten die de jarenlange mishandelingen en hun gevangenschap zat zijn en door het lint gaan in een volle circustent (met kinderen nog op hun rug!) of op straat tijdens een optocht van circusdieren. Dat is dan het resultaat van wilde dieren uit hun natuurlijke omgeving halen en in een kunstmatige omgeving zetten, hen jarenlang mishandelen, dag en nacht vastketenen en onnatuurlijk kunstjes gedwongen laten uitvoeren. Beelden ook van het mishandelen van circusolifanten met stokken en olifantenhaken. Vreselijk schrijnende beelden. Wij kunnen de keuze maken om een circus met olifanten te bezoeken, deze olifanten hebben echter geen enkele keuze. Zij zullen in slavernij blijven totdat weldenkende mensen de ketens van hun gevangenschap willen verbreken door geen circussen met dieren meer te bezoeken.

Voor meer info surf naar Klik Hier
Voor meer info over werkolifanten in Thailand (en onthutsende video): Klik Hier

In Augustus 2004 werden er op de nationale TV beelden van deze olifantenmishandeling getoond (VRT en Kanaal 2)
Wellicht is het een idee om die beelden wederom te herhalen? Beelden zeggen immers meer dan woorden!
We hebben ook contact opgenomen met Roger Lohanan van de Thaiaga org in Thailand om meer informatie hierover word zeker opgevolgd.